top of page
  • Skribentens bildVanjos Consulting

Två-stegs inloggning i Office 365 - MFA

Uppdaterat: 5 maj

Gäller för användare av Microsoft 365 och Office 365 som använder MFA (Multi-factor Authentication) även kallad två-stegs inloggning.


OBS! Sedan den här artikeln skrevs har Microsoft ändrat standard på hur det går till. Numera gäller nummermatchning som standard. Det innebär att ett unikt nummer visas på den enhet du använder för ett Microsoft 365 program, det numret ska du själv ange i Microsoft Authenticator och sedan klicka "JA - det är jag". Förutsatt att det är du alltså ;-) Tänk på att det finns kriminella som kan utge sig för att vara du, och om du inte initierat/startat ett M365 program så ska du inte ange Ja, ange Nej i ett sådant fall.

Din upplevelse när du använder MFA

Du kommer att bli uppmanad att bevisa att du är du. Det kan hända flera gånger på samma enhet, lite beroende på vilken enhet du använder, och vilka program du använder. Om din dator (Windows 10) är ansluten till Active Directory (AD) så är det vanligt att det är färre uppmaningar, men inte alltid. Är datorn inte ansluten till varken AD eller AAD (Azure Active Directory) så brukar det vara fler uppmaningar än annars.


Så här kan det se ut:


Detta ska du göra:

Gör som det står, i detta fall öppna Microsoft Authenticator appen på mobilen och konfirmera inloggningen, exempel:


Det är vanligt att du behöver upprepa godkännandet eftersom varje program/app har sin egen kanal till serversidan, och varje kanal behöver få ett godkännande. Ditt godkännande gäller inte heller hur länge som helst, och därför kommer du att behöva upprepa godkännandet då och då. Det är vanligt att detta händer en till några gånger per vecka. Exempel på program är: Webbläsaren, Word, Outlook, OneNote etc.

Anpassa MFA

Microsoft Authenticator kan användas på många sätt, och både till Microsofts tjänster och andra, t.ex. PayPal. För varje anslutning anpassar du hur vill godkänna inloggningen:

  • Godkänn med Ja eller Nej "knapp"

  • Ange en automatiskt framtagen sexsiffrig kod som gäller i 30 sekunder

Du kan läsa mer om hur du ställer in Microsoft Authenticator här: https://www.vanjos.se/post/set-up-mfa-for-microsoft-office-365


38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bara Outlook stöds (VIKTIGT)

Med start från januari 2023 så kommer Microsoft automatiskt att stänga av äldre osäkra protokoll för mailhantering. Alla Microsoft 365 kunder påverkas. Effekt: Endast Outlook stöds som mail program (M

Comments


bottom of page