top of page
  • Skribentens bildVanjos Consulting

Äntligen Office som prenumeration

Har du "äntligen" bestämt dig för att använda Office som prenumeration istället för att köpa en "en-gångs-licens"? GRATTIS! Nu har du alltid en fräsch och uppdaterad Office på din dator!


Mina TIPS för att byta ut installationen av Office 2013/2016 (som engångsinstallation, även kallad MSI eller traditionell installation) till en prenumeration (även kallad CTR - Click-to-run).Guiden vänder sig till dig som har en FÖRETAGSVERSION av Microsoft Office 365. Delar av guiden kan fungera även för den privata varianten av Office 365.


VARNING: Ibland går det inte som man tänkt. Får du problem så finns det många före dig som löst detta, du kan finna svar genom att söka på internet. Eller så köper du hjälp från Vanjos eller en annan expert. I det flesta fall går bytet bra, men man vet ju aldrig ...


Detta är vad som ska göras:

  1. Spara nuläge och verifiera vad du har

  2. Avinstallera

  3. Starta om datorn

  4. Installera

  5. Logga in i Office

Samexistens

Det fungerar inte att ha både en CTR och MSI installation av Office på samma dator. Det gäller även om du använder Visio och/eller Project. Alla "Office" program måste vara installerade antingen som MSI eller CTR.

CTR är alltså en prenumeration.

 

Spara nuläge och verifiera

Mina tips fungerar på Windows 10, och delar av dem även på MacOS. Det borde även fungera på Windows 11. Har du Windows 7 kan det fungera, men tänk på att Windows 7 är på utgående helt. Windows 7 ska du ersätta med Windows 10 eller 11. Home, Pro eller Enterprise varianterna fungerar på likartat sätt när det gäller dessa tips.

  • Kolla att Din installation av Office är en traditionell version och antingen är i version 2013 eller 2016. Är det inte så, då gäller inte denna guide. Detta kontrolleras t.ex. genom att i Word läsa under menyvalet HJÄLP -> OM eller motsvarande.

  • Kolla om du kör 32-bits eller 64-bits Windows. Du behöver veta det senare. Detta ser du via INSTÄLLNINGAR -> SYSTEM -> OM -> läs under Systemtyp.

  • Uppdatera Windows (manuellt). Kör Windows Update en eller ett par gånger. Det säkerställer att din dator har hälsan och mår väl. Hittas via INSTÄLLNINGAR -> UPPDATERING och SÄKERHET

  • Spara inställningar för ANNAN e-post än din Microsoft Office 365 om du har. Gå till Outlook -> Arkiv -> Kontoinställningar. Om där finns mer anpassat än "bara" din e-post från Microsoft Office 365 då måste du säkerställa att du har tillgång till alla inställningar för dessa "andra" e-post system. Du behöver INTE spara annat än e-post adress och känna till ditt lösenord för att kunna få igång din e-post för Microsoft Office 365. Men för andra system så är det vanligt att du behöver specifik information för dessa.

  • Spara e-post, kalender, kontakter för e-post system som INTE är Microsoft Office 365. Exportera ut detta som PST-filer (importeras senare). Du behöver inte spara denna typ av data för det som är i Microsoft Office 365. Allt sådant data finns kvar och du kommer åt det när du installerar nya versionen av Office/Outlook.

Avinstallera

  • Avinstallera Office

  • Avinstallera Visio (om du har)

  • Avinstallera Project (om du har)

All programvara från den äldre versionen måste tas bort på datorn. Det går inte att kombinera den gamla versionen med den nya på samma dator. I vissa knepiga fall försvinner inte allt. Om så händer kommer installationen att misslyckas i kommande steg, och då måste du backa till avinstallation igen. Eventuellt får man "ta i med hårdhandskarna" och använda ett speciell avinstallationsprogram för att få bort allt. Men i de fall där datorn har en bra hälsa brukar det gå bra, avinstallationen fungerar då.

Notera: Dina filer berörs inte, inte heller dina inställningar av t.ex. signaturer. Detta finns kvar och kan användas när du har installerat om (gäller då du behåller din användarprofil).


Starta om datorn

Omstarten av datorn efter din avinstallation gör att Windows inte känner sig förvirrat, och att också allt som du beordrat att avinstallera faktiskt också raderas.

Notera: När du har problem med Windows, starta då om datorn. Repetera en fin omstart tre gånger efter varandra så brukar Windows reparera sig själv.


Installera

Äntligen!

Gå till https://office.com och logga in med din e-post adress för Microsoft Office 365. Där brukar Microsoft annonsera om att du kan installera Office, i annat fall kan du

  1. Klicka på ditt foto/avatar överst till höger

  2. Välja VISA KONTO

  3. Sedan APPAR och ENHETER

  4. Välj under rubriken "Office" dina val för installation av Office

  • Språk. Du kan lägga till stöd för fler språk senare.

  • Bit-nivå. Du måste välja 32-bit om din Windows installation är 32-bits, annars fungerar det både med 32-bit eller 64-bit.

  • Klicka på INSTALLERA och följ guiden. Beroende på din hastighet du har från internet kan det ta olika lång tid. Det är gissningsvis minst 1 GB som ska hämtas.

Anpassa

När installationen är klar:


OFFICE PROGRAMEN WORD, EXCEL, POWERPOINT

  • Starta WORD

  • Logga in med din e-post adress för Microsoft Office 365

  • Acceptera licensvillkoren

  • Acceptera standardinställningen för filformat

  • Klicka på menyn ARKIV

  • Välj ÖPPNA

  • Verifiera att du ser

    • både din OneDrive (för din Microsoft Office 365)

    • och Webbplatser - ditt företag (för din Microsoft Office 365)

Om du inte ser OneDrive och Webbplatser korrekt, då är du inte korrekt inloggad.

Anpassningen av Word ärvs av PowerPoint och Excel, dessa program kommer att fungera på samma sätt som Word med öppna/spara filer.


OUTLOOK

  • Starta Outlook

  • Logga in med din e-post adress för Microsoft Office 365

  • Låt Outlook synkronisera din epost, kan ta ett tag om brevlådan är stor

  • Om du hade andra epostsystem anslutna, då lägger du till dessa nu via ARKIV -> Kontoinställningar.

    • Om du hade andra epostsystem, då kan du behöva importera din(a) PST-filer du sparade ovan nu. Var noga med att importera till rätt mapp.

ONEDRIVE SYNK (tillval)

Om du vill kan du synkronisera din OneDrive med datorn. Även om du inte gör det kan du ändå jobba med filerna "online", direkt ifrån t.ex. Word och Outlook. Synkroniseringen gör att du får tillgång till filerna även om du inte har tillgång till internet, och funktionen gör även att du kan få en säkerhetskopia av mapparna Skrivbord, bilder och dokument på OneDrive.

  • Öppna Onedrive på https://office.com via menyn där

  • Klicka på SYNC-knappen - följ guiden

Notera: Det finns andra sätt att starta synkroniseringen också.


ONENOTE

OneNote som följer med Office programmen har utgått. Tidigare ingick OneNote 2016, men så är det inte lägre. Istället finns OneNote för WINDOWS på din dator som standard. Om du inte känner dig bekväm med OneNote för Windows, då kan OneNote 2016 installeras manuellt efter det att du installerat Office på datorn (endast Windows).


TEAMS

Microsoft Teams är ett eget kapitel som inte berörs i denna guide.


MOBILEN

Jag har skrivit ihop en del tips kring hur använda mobilen och Microsoft Office 365 som du kan läsa här.


5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bara Outlook stöds (VIKTIGT)

Med start från januari 2023 så kommer Microsoft automatiskt att stänga av äldre osäkra protokoll för mailhantering. Alla Microsoft 365 kunder påverkas. Effekt: Endast Outlook stöds som mail program (M

Comentários


bottom of page